Program
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Lightning-talks
karl_og_michael_hal9k_aabent_hus

Varighed per oplæg: Maks. 5 min.

Hvis du har et emne du gerne vil tale om, så kontakt os.

Talks og workshops

Har du et forslag til, eller vil du gerne selv give en talk eller holde en workshop, så kontakt os endelig!

Varighed for talks: ca. 45. min + spørgsmål

Vær opmærksom på at nogle talks og workshops kan blive flyttet i programmet forud for eventet.

Onsdag

Tidspunkt Beskrivelse
18:00 Frikadeller med kartoffelsalat
19:00
20:00 RS485 og Sommerhack-bussen Søren Thing

Det måske lidt kryptiske navn RS485 dækker over en årtier gammel standard for en udbredt seriel bus. RS485 benyttes bl.a. inden for industrien, og med en simpel chip og en Arduino kan man kommunikere med forskellige enheder via RS485.

Til dette års Sommerhack har vi rullet et telefonkabel ud på store dele af campingområdet (vi har indkøbt 1000 m kabel), og man kan således fra sit telt koble sig på vores “Sommerhack-bus” (til næste år finder vi måske en anden standard som bliver årets tema for vores bus på campingområdet).

Søren introducerer RS485 og giver ud over et overblik i protokollen og muligheder for multimaster også et indblik i hvordan man kommunikerer med RS485-forbundne enheder fra Linux og Arduino. Vi afholder en workshop dagen efter, så alle der har lyst kan koble sig på Sommerhack-bussen. Muligheder på Sommerhack-bussen kan være medbragte standard-enheder, som man kan kommunikere med (f.eks. en elmåler eller et termometer) eller hjemmelavede udendørs lysinstallationer eller noget helt andet vi kan snakke med. Det er her deltagernes kreativitet træder i kraft, så vi ud over at lære om RS485 også kan bygge sjove ting vi kan koble på bussen og gå på opdagelse blandt de enheder der er tilsluttet bussen.

21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Torsdag

Tidspunkt Beskrivelse
8:30-10:00 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, ost, kødpålæg, nutella og marmelade. Müsli og Cornflakes. Hjemmelavet æblemost, Kaffe & Te.
10:00 Workshop: Introduktion til Blender Bastian Ilso

Medbring meget gerne mus til denne workshop

Blender er en open source 3D softwarepakke der for alvor hører hjemme i den digitale værktøjskasse når man leger med multimedier. I løbet af workshoppen får man lov til at smage på alt imellem animation, 3d modellering, videoredigering, billedbehandling og Python-scripting.

11:00  (Fortsættelse af ovenstående)
12:30 Hønsekødssuppe med hjemmebagt brød.
14:00-16:00 Talk og rundvisning på Tjele højspændingsanlæg, som bl.a. skal forsyne Apples nye datacenter ca. 5 km fra Sommerhack. Børn er velkomne, men skal holdes under opsyn.

OBS: Rundvisningen foregår 7 km kørsel fra Sommerhack. Hvis du ikke er i bil vil vi forsøge at hjælpe med at skaffe et lift. Spørg de frivillige under spisningen til middagsmaden, så finder vi en løsning.

Sørg for at køre afsted fra campingpladsen senest ca. 13:45, så du kan være der til kl. 14:00.

Adresse

Energinet.dk Station Tjele
Hobro Landevej 6a
8830 Foulum

Rutevejledning

15:00 (Fortsættelse af ovenstående)
16:00 Workshop: RS485 og Sommerhackbussen Søren Thing

Se også RS485-talken dagen før. Kom og vær med til at koble dig på Sommerhacks RS485-bus der snor sig rundt på hele området. Hvis du ikke har en MAX485 el. lign. så du kan koble dig på bussen, så frygt ej: Sommerhack sørger for at der er en god bunke dimser fra Kina, så alle kan være med hvad enten du har en Arduino, ESP8266 eller blot din computer med. Vi prøver at sende beskeder til hinanden og sender forespørgsler til sensorer og hvad folk nu finder på at koble på bussen (Læg hjernen i blød og find på noget sjovt!).
17:00
18:00 Burgere med oksekød, ost, løg, salat osv. i hjemmebagt bolle.
19:00 Selenium – a software-testing framework for web applications Edward Cerullo and Jacob Lynch

Selenium can be deployed on Windows, Linux, and OS X platforms. It is Open Source, and there are several different versions. We will demo:

1. The simplest use of Selenium allows keystrokes and buttons to be recorded and played back as a script in a browser.
2. The script can also be saved, and the HTML edited to duplicate keystrokes and create entire sequences of commands for Selenium to execute.
3. A higher-level language, such as Java, can be used via proprietary WebDrivers available from browser developers to control a web page.
– Edward Cerullo is the software tester responsible for Quality Assurance at www.timeanddate.com in Stavanger, Norway.
– Jacob Lynch is an engineering student at Washington Technical College in Bellingham, Washington, USA.
20:00
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Fredag

Tidspunkt Beskrivelse
8:30-10:00 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, ost, kødpålæg, nutella og marmelade. Müsli og Cornflakes. Hjemmelavet æblemost, Kaffe & Te.
10:00 DIY Raketkanon

Christian Dannesboe

Denne talk giver en kort introduktion til trykluftdirektivet, hvilke ventiltyper der egner sig bedst, samt styring vha. Arduino. Hvis tiden tillader, desuden en kort introduktion til Bluetooth via Arduino.

Vi slutter af med 3D print af raketspidser, så vi kan forvandle en tom rulle toiletpapir til en raket, som vi selvfølgelig skyder af. Forskellige raketdesigns kan battle 2 og 2 mod hinanden.

11:00 IoT Arkitektur i praksis

Lars Andersen – NCC

Præsentation af vores igangværende “proof-of-concept” på en dataopsamlingsarkitektur fra bygninger. Præsentationen til dække baggrund for valg af tilgang til dataopsamling samt forudsætninger og udfordringer som vi ser i fremtiden og har haft indtil nu.

12:30 Hjemmebagte økologiske boller og rugbrød med diverse pålæg (ost og kødpålæg og f.eks. røræg m. skinke, hjemmelavet tunsalat m. ærter og hjemmelavet skinkesalat).
14:00 GNOME Bastian Ilso

GNOME er et open source projekt og et fællesskab hvis mål er at skabe et frit grafisk miljø til computere. Foredraget kommer til at handle om hvilke teknologier der bliver udviklet i projektet nu og min egen involvering som frivillig i GNOME’s fællesskab.

15-17 Brugtmarked i Pejsestuen. På bedste loppemarkedsmanér kan man her medbringe dimser, dingenoter og himstregimser fra ens gemmer, som savner en ny ejermand! Hvad du medbringer er op til dig, men det kan f.eks. være komponenter, diverse print el. værktøj.
16:00 Fysikeren i køkkenet Mads Horn

Fysik er sjovt og det er sjovt at lave mad, så bedre end fysik i et køkken bliver det ikke! 😀

Jeg vil bruge madvarer og køkkenredskaber til at demonstrere fysiske effekter, og forklare fysikken bag nogle af de ting vi foretager os i køkkenet.

Der vil være små smagsprøver og enkelte hands-on forsøg: lagdelte drinks, fluorescerende peanuts, hør en bagerist, æblekaviar, lav meteorkratere …  (Børn kommer først i køen :-))

17:00 Create your own Audience Morten Hjorth
Morten Hjorth fortæller om hvordan han startede som YouTuber,
hvordan han har opbygget et publikum, hvordan dette publikum kan
mobiliseres til at hjælpe med projekter, og hvorfor det
kan være en god ide at skabe sit eget publikum.Derudover blandet med historien om hans datacenter, servere og de oplevelser det har givet.
18:00 Gryderet tilberedt over det åbne ildsted.
19:00
20:00 WiFi-sikkerhed Henrik Jacobsen
Er dit netværk sikkert nok derhjemme? Vi kigger lidt på “sikkerheden” i den trådløse teknologi som vi hopper rundt i til hverdag.
Henrik tager nogle WiFi Pineapples med så man visuelt kan se hvor meget f. eks. telefoner kan snydes til at hoppe på usikre netværk.
Der bliver kigget lidt på faren ved “bare at hoppe på” og endnu bedre, hvordan vi kan begå os på nettet sikkert!
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Lørdag

Tidspunkt Beskrivelse
8:30-10:00 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, ost, kødpålæg, nutella og marmelade. Müsli og Cornflakes. Hjemmelavet æblemost, Kaffe & Te.
10:00 gcmc – G-Code Meta Compiler Bertho Stultiens

(45 min + 15 min)

Generér kode til at styre din CNC maskine (eller lasercutter).

High-level CNC Path Description
G-code på turbo uden oldgamle G-code kommandoer. Bertho har skrevet en compiler der tager C-lignende syntax ind og genererer G-code (eller SVG, eller DXF). Læs mere på www.vagrearg.org/content/gcmc.

11:00 Workshop: Kerbal Space Program Michael Knudsen

Målgruppe børn 7-16 år.

Medbring en bærbar PC hvis du gerne vil spille med. KSP er et computerspil, hvor man skal designe rumraketter og flyve dem ud i rummet. Man kan flyve til fjerne planeter og måner, og man kan fange asteroider og slæbe dem med tilbage. Man kan bygge rumstationer, der skal samles i kredsløb, og man kan bygge baser, hvor man nu lander.

Inden man når så langt, skal man dog have bygget en raket. Hvordan gør man det? Hvad består den af? Hvad skal der egentlig til for at sende noget i kredsløb? Til Månen? Hvordan flyver man egentlig til Månen?

Med KSP kan man lære en masse om rumfart, men man kan også bare bygge raketter eller fjolle med de sjove rumfrøer, som er de heltemodige astronauter i KSP.
12:30 Hjemmebagte økologiske boller og rugbrød med diverse pålæg (ost og kødpålæg og f.eks. røræg m. skinke, hjemmelavet tunsalat m. ærter og hjemmelavet skinkesalat).
14:00 Workshop: Introduktion til Elektronik med Arduino Bent Nyeng

For børn fra 6 år – Medbring en voksen hvis du er under 13.
Lær at lodde dit første kredsløb sammen, og prøv at styre det med en microcontroller (Arduino).

Vi lodder knapper, lysdioder og modstande i et kredsløb som vi skal styre med en Arduino. Vi kigger på koden og ser hvad den gør, prøver at lave ændringer, og undersøger hvad de forårsager. Vi har arduinoer (venligst sponsoreret af IDA Embedded) og loddegrej som man kan låne, men man er velkommen til at tage sit eget udstyr med.

DISCLAIMER: Loddekolber er varme, og man kan brænde sig på dem. Det gør ondt, men det går over. Deltagelse i workshoppen er på eget (forældrenes) ansvar. Vi snakker selvfølgelig om sikkerhed og hvordan man passer på, men uheld kan ske.

15:00 Workshop: Hjemmelavede LED postkort Ayo
For børn
Vil du lave et smukt LED-postkort til din bedste ven eller din far? Så kom med til denne workshop hvor Ayo på 8 år vil vise dig hvordan man kan lave de sejeste postkort med små LED “lamper” der lyse i forskellige farver. Du kan tegne dyr med farlige røde lysende øjne, byer med lys i vinduerne eller tegne kager med lys på på dit kort. Måske er det et fødselsdagskort, der lyser når man åbner det? Klip det ud i pap. Mal et kredsløb! Eller lod ledninger på bagsiden, hvis du bedst kan lide det look. Ayo viser dig hvordan man gør.
16:00 Breaking the unbreakable Robert Larsen

Cryptography based on One Time Pads are said to be unbreakable, but in reality people are lazy and make mistakes making it possible to break the crypto with relative ease. In this talk I will show how One Time Pads work and demonstrate a crypto challenge offered during a hacker competition previously this year and how to solve it.
17:00
18:00 Grillkød, bagte kartofler og salat med hjemmelavet dressing.
19:00 Workshop: KiCad Bertho Stultiens

Varighed: ca 2,5 timer

Talerteltet
Hands-on design af kredsløbsdiagram og printplade. Tips og tricks for at komme igang og at komme i mål.
Forberedelse: Deltagere bedes have et design af et mindre kredsløb til rådighed. Envidere skulle man gerne have gjort sig nogle tanker omkring de fysiske forhold kredsløbet skal bruges og monteres i.

20:00  (Fortsættelse af ovenstående)
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Søndag

Tidspunkt Beskrivelse
8:30-10:00 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, ost, kødpålæg, nutella og marmelade. Müsli og Cornflakes. Hjemmelavet æblemost, Kaffe & Te.
10:00-12:00 Workshop: Lær at programmere dit første spil i Scratch Kim Højgaard-Hansen

Målgruppe: Børn fra 7 år

Medbring selv en computer til at programmere Scratch på (PC, Mac, Chromebook, skal understøtte Adobe Flash)

Talerteltet
I denne workshop vil vi arbejde med værktøjet Scratch, der er et børnevenligt værktøj til at lære at programmere små spil, animationer og lignende. Vi vil gennemgå de mest væsentlige koncepter i Scratch og ved hjælp af et sæt “Scratch-kort” prøve at guide jer til at lave jeres eget lille spil.

Hvis der er nogen der allerede kan finde ud af Scratch er de også meget velkomne, så har i sikkert et projekt i gerne vil arbejde videre med 🙂

12:30 Lækre kødfyldte pølser, grillet over bålet. Hjemmebagt brød og salat.
14:00 Vi pakker lejren sammen umiddelbart efter middagsmaden og vi sætter stor pris på hvis du vil give en hånd med.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone