Program 2021

Program 2021

Onsdag

Tidspunkt Beskrivelse
18:00 Frikadeller med kartoffelsalat
19:00 Introduktion til Docker Dennis Værum

Introduktion til Docker containervitualisering og deployment.

  • Hvordan opretter du din første Docker container?
  • Arbejde med Docker images
  • Deling gennem Docker Hub
  • Docker best practices

Dennis Værum arbejder som IT-konsulent hos Netic A/S, og er aktivt medlem i HAL9k.

Ref Links:

20:00
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Torsdag

Tidspunkt Beskrivelse
8:15-9:15 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, med diverse pålæg (ost & kødpålæg, m.m.). Hjemmelavet æblejuice, Kaffe & Te.
10:00 How to build a bank

Hvor svært kan det være at bygge en bank? Det handler blot om konti, posteringer, betalinger og saldi. Kenneth og Brian inviterer til en Q&A omkring hvad det vil sige at bygge en bank fra bunden, kan man undgå mainframe, hvordan får man adgang til de nationale clearinger og hvorfor fanden er payment rails overhovedet noget man skal forholde sig til – og hvordan har Lunar gjort det. Det er grundlæggende for kulturen i Lunar – at tænke som et teknologi-firma der bygger bank – ikke som en bank der driftes af teknologi.

Sessionen vil starte med en kort præsentation af vores tilgang i Lunar, og herefter åbner vi for dialog og spørgsmål.

Kenneth Fiil har over 10 års erfaring med softwareudvikling i roller alt fra udvikler til CTO, senest har Kenneth siddet med ansvar for drift og platformen der driver mobilbanken i Danske Bank. I dag arbejder han som Head of Technology for core banking and platforms i Lunar.

Brian Nielsen har over 18 års erfaring fra Danske Bank og MobilePay primært som software udvikler og arkitekt. De seneste 5 år inden Brian joinede Lunar arbejdede han som Lead Software Architect i MobilePay og var med på hele rejsen fra lille fintech dybt afhængig af mainframe i Danske Bank, til selvstændig fintech der kunne sælges til VIPPS. I dag arbejder Brian som Lead Architect i Lunar.
11:00  
12:30 Hønsekødssuppe med hjemmebagt brød.
14:00
Rundvisning på Li. Thorup Gaslager hos Energinet
Power2X er blevet udråbt til at være en nøgleteknologi, der skal hjælpe samfundet af med de fossile energikilder. Power2X dækker over vidt forskellige løsninger inden for konvertering af energi, og netop omdannelsen af el til ”noget andet” ønsker vi at grave lidt dybere ned i.
Vi besøger først naturgaslageret Lille Thorup. Lageret er Danmarks største lager af naturgas, men hvor stort og brugbart er lageret egentligt, når vi potentielt går en fremtid i møde uden naturgas fra Nordsøen?
Rundvisning på Lille Thorup Gaslager hos Energinet.
OBS: Tilmelding er nødvendig. Information herom kommer senere. Energinet har brug for navnene på alle deltagere en uge før vi kommer.
15:00 (reserveret til ovenstående)
16:00
17:00
18:00 Burgere med oksekød, ost, løg, salat osv. i hjemmebagt bolle.
19:00
Overraskelse – info kommer senere.
20:00  
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Fredag

Tidspunkt Beskrivelse
8:15-9:15 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, med diverse pålæg (ost & kødpålæg m.m.). Hjemmelavet æblejuice, Kaffe & Te.
10:00 Rundvisning ved forskningscenter Foulum Aarhus Universitet

Slides (pdf)

Adresse: Burrehøjvej 43, 8830 Tjele (Google Maps link)

Forskningscenteret i Foulum arbejder med stor-skala demonstration af Power-2-X teknologier. Under vores rundvisning vil det blive muligt at se anlæg der producerer grønne alternativer til naturgas, benzin og bunker (brændsel til skibe).

Oplæg #1:
Fra grøn el til naturgas Christian Dannesboe

Omdannelse af el til naturgas kaldes metanisering eller Power-2-methane. Teknologien gør det muligt at omdanne den grønne strøm til gas af samme kvalitet som naturgas. Derved kan vi potentielt lagre strømmen i vores gasnet. Hvor langt er vi med denne teknologi? Hvor stort et tab forventes ved konvertering? Hvor skaffer vi det grønne kulstof fra, og har vi nok til fuldt at erstatte det naturgas vi indvinder fra Nordsøen?
Christian Dannesboe er uddannet kemiingeniør. Christian har skrevet PhD ved Haldor Topsoe inden for katalytisk metanisering af biogas, og har igennem de seneste 6 år arbejdet med Power2X teknologier i Foulum.

Oplæg#2:
Fra grøn el til benzin Peter Mortensen

Omdannelse af el til metanol er muligt gennem elektrisk reformering af biogas og vand. Metanol er et flydende brændstof, og der kan potentielt iblandes store mængder i benzin. Elektrisk reformering er kun demonstreret i små laboratorieforsøg, og netop opskalering af teknologien til industriel skala udvikles i Foulum. Få et indblik i en af fremtidens nøgleteknologier og de udfordringer der er ved at ”sætte strøm” til en klassisk kemisk proces.

Peter Mortensen har en PhD som kemiingeniør med speciale i katalytiske processor. Peter er projektleder for elektrisk reforming projektet hos Haldor Topsoe, hvor hans 13 års erfarring inden for damp reformerings området udnyttes på tværs af udviklingen. 

Adresse: Burrehøjvej 43, 8830 Tjele (Google Maps link)

11:00 Se ovenfor.
12:30 Hjemmebagte økologiske boller og rugbrød med diverse pålæg (ost og kødpålæg og f.eks. røræg m. skinke, hjemmelavet tunsalat m. ærter el. hjemmelavet skinkesalat).
14:00 Reverse engineering med Ghidra Robert Larsen

I 2019 udgav NSA, den amerikanske efterretningstjenste, Ghidra, et utrolig stærkt software reverse engineering framework som OpenSource på GitHub. Dermed fik alle adgang til et værktøj, som ligger på højde (i mine øjne endda et godt stykke over) konkurrerende software som f.eks. IDA Pro og Binary Ninja, som ellers ligger i et helt andet prisleje.
Jeg har i godt et år arbejdet med Ghidra og vil gerne vise, hvordan man kan komme i gang med at kigge compilet software efter i sømmene.
Robert Larsen: Datamatiker anno 2001. Har arbejdet som software udvikler i 20 år, og de seneste fire med hovedvægt på IT sikkerhed. Deltog i en CTF hacker konkurrence første gang i 2009 og har siden været bidt af binær reversering og hacker teknikker, som han gennem workshops for Prosa/IDA/HK har undervist i flere gange.
15:00 Fjernaflæste elmålere – GDPR compliant? Ole Tange
Ole Tange har ad flere omgange blogget på version2.dk vedr. den problemstilling, at elmålere sender al data ind centralt, i stedet for at beregne timeforbruget ude på måleren, og så bare sende forbrugt strøm i DKK ind centralt f.eks. en gang om måneden. Ole vil komme lidt ind på tekniske løsninger på problemstillingen, juraen bagved den eksisterende løsning og problemet med GDPR, samt den igangværende sag han har med sit netselskab, hvor netselskabet indtil videre ikke har fået lov til at udskifte Oles elmåler grundet tvisten omkring lovligheden af det eksisterende design bag fjernaflæste elmålere.Ole Tange er blogger på v2.dk, forfatter af Gnu Parallel, fri software-entusiast og arbejder pt. som IT-Politisk Rådgiver hos Prosa.
16:00 Udlæsning af data fra Echelon-elmålere Gert Lynge & Graves Kilsgaard

Præsentation (.pptx)

Til Sommerhack 2020 holdt Thomas Ljungberg Kristensens et indlæg, hvor vi blev mindet om at vi havde et skuffeprojekt omkring aflæsning af vores Echelon el-målere.
Noget mange har forsøgt sig med.
Thomas opfordrede til at presse N1 (selvom han selv arbejdede for dem dengang).
N1 er meget svære at få informationer fra omkring elektronisk selv-aflæsningen af deres Echelon-målere.
Det ser ud til at de fleste er blevet stoppet af denne mur og derfor i bedste fald blot fik lavet noget der kunne tælle blink fra målerens lysdioder.

VI KOM VIDERE og hvad vi fandt ud af deler vi med jer!

Vi har en WIFI-enabled prototype (ESP32 baseret hardware og software), der kan læse ting fra måleren og som i øvrigt er 100% lovlig og lavet med fuld opbakning fra både målerproducenten (Networked Energy Services (NES), www.networkedenergy.com) og N1 (www.n1.dk).
P.t. er vi bundet af en non-disclosure agreement (NDA) omkring specifikationerne på interfacet. Et interface som mange ikke engang ved findes eller hvad er.
Vi vil gerne dele alt hvad vi kan og må om det forløb vi har været igennem, de blindgyder og fejl vi har været ramt af, og ikke mindst alt hvad der ikke er dækket af NDA’en
…og hvem ved – måske arbejder vi og NES på mere vi kan dele under netop dette indlæg.

Gert Lynge: Uddannet Datamatiker fra IT akademiet i Skive i 1995.
Har ejet egen it-butik, været teknisk direktør for Internetudbyder og arbejdet en del år som intern udvikler af økonomisystemer.
I de seneste år har Gert arbejdet som konsulent og udvikler indenfor økonomisystem (ERP) -branchen.
Gert er i dag Chefudvikler i Herningvirksomheden SIMTEQ A/S (www.simteq.com), og laver løsninger i økonomisystemet Microsoft Dynamics 365 Business Central (tidl. NAV/Navision).
Ud over en smule elektronikundervisning som ung, har Gert fusket med elektronik nogle timer ca. en gang om ugen siden 2017 og sammen med Graves Kilsgaard.
https://www.linkedin.com/in/gertlynge/

Graves Kilsgaard: Uddannet Datamatiker fra IT akademiet i Skive i 1995.
Startede som systemadministrator, men har gennem de sidste ca. 20 år gået over til primært at være arkitekt og systemudvikler med speciale inden for MS SQL, Business Intelligence, integrationer og Microsofts ERP (AX / NAV / BC).
Arbejder i dag som cloudarkitekt og systemudvikler hos KMC a.m.b.a. i Brande.
Interessen for elektronik og 3D print steg da Arduino og Raspberry pi kom på markedet, hvorved det blev nemt og billigt at lave små DIY-projekter. Siden 2017 har nørderiet foregået sammen med Gert Lynge.
https://www.linkedin.com/in/kilsgaard/

17:00 Reserveret (Anders)
18:00 Gryderet
19:00 Hectodrone

Andreas og Mathis fra Hectodrone kommer og fortæller om arbejdet med at at lave en kæmpedrone der blandt andet kan bruges til ukrudsbekæmpelse i landbruget.

Dronen, som de har arbejdet på siden efteråret 2017, har en diameter på 2 meter (vingespids til vingespids). Dronen vejer selv 15 kg og kan bære 25 kg, så den kommer op på at veje op til 40 kg!

Dronen er tiltænkt til at kunne løse flere opgaver, men den som vi skal høre om og ikke mindst se er beregnet til at sprøjte marker.

20:00
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Lørdag

Tidspunkt Beskrivelse
8:15-9:15 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, med diverse pålæg (ost & kødpålæg m.m.). Hjemmelavet æblejuice, Kaffe & Te.
10:00 Raket-workshopChristian Dannesboe

For børn fra 3 år – medbring en voksen hvis du er under 12.
Kom og byg din egen raket af røret fra en køkkenrulle, og se hvor højt den kommer til vejrs med Christians hjemmebyggede tryktank.

Denne workshop samt raket-affyring er målrettet børn i alle aldre. For at undgå for mange løsslupne raketter, vil vi i tilfælde af vind være nødt til at flytte lidt væk fra pladsen.

Christian Dannesboe er tidligere medlem af Kemishow Aalborg. Christian har undervist ved Aarhus Universitet i 10 år inden for design af produktionsanlæg samt sensor- og reguleringsteknik.

11:00 FreeCAD-workshop del 1 Michael Knudsen
FreeCAD-workshop med fokus på parametrisk design.Lær at lave 3D-modeller, hvor du kan justere parametre uden at skulle tegne om.Vi begynder fra bunden og lærer at tegne 2D-profiler og lave disse om til 3D-modeller. Vi bruger constraints til at styre dimensioner og viderefører disse til at lave parametereriserede tegninger.Hvis der er tid, bliver der til slut en kort introduktion til anvendelse af nogle af FreeCADs assembly-workbenches.Der anvendes følgende workbenches i FreeCAD:Sketcher
Part Design
Spreadsheet
A2plus
Assembly4Michael udvikler software til hverdag. I sin fritid har han for lille et værksted og ville ønske, at idéer og tid fulgtes ad.
11:00 Ansigtsmaling

Alle der har lyst kan i løbet af dagen blive sminket af Marieke under mottoet “paradisfugle”.

OBS: Vi benytter Kryolan Aquacolor, som er en god kvalitet og kendt for at være hudvenlig, men som med alt som kommer i berøring med huden kan en eventuel allergisk reaktion ikke udelukkes. Vi beder derfor om forældrenes tilladelse forud for eventuel sminkning.

12:30 Hjemmebagte økologiske boller og rugbrød med diverse pålæg (ost og kødpålæg og f.eks. røræg m. skinke, hjemmelavet tunsalat m. ærter el. hjemmelavet skinkesalat).
14:00 Nørdeprojekter fra radioland Esben Hardenberg

Kom og hør underholdende og ikke særligt tekniske fortællinger, der går i dybden med nogle af de dimser Esben har lavet til P1-programmet Kortsluttet.
Du kan blandt andet høre om:
– Hvordan blev en hjemmelavet gymnastikmaskine – med indbygget Charlotte Birchow  til?
– Hvilke overvejelser skal man gøre sig, når man vil lave den ultimative (mini) version af arkademaskinen fra 80ernes grillbar?
– Hvordan bygger man en farvestrålende gave til en museumsdirektør?
Esben Hardenberg er vært på DR P1’s teknologiprogram Kortsluttet. Her bygger programmets to værter elektroniske projekter af enhver art, eller forsøger at løse hverdagens udfordringer med digitale værktøjer.
15:00 Lav din egen LED-lampe Christian Dannesboe

Denne workshop er for alle, men medbring en voksen hvis du er under 12 år.


Når mørket falder på, oplyses sommerhack-lejeren af farverne fra de mange LED lamper. I denne workshop vil du lære at bygge/lodde din egen lampe med LED-strips. Udgangspunktet er en ESP8266, der er pre-installeret med et ”regnbue” farve program. Strømforbruget er reduceret så lampen kan trækkes af en lille USB oplader (f.eks. fra en gammel telefon). Der udleveres alle dele til en funktionel lampe.
Der vil være rig mulighed for at udvide og hacke standard-modulet efterfølgende, men det er ikke en del af det officielle workshop program 🙂
Det med småt: For at sikre, at der er dimser nok til alle, vil der være en lille brugerbetaling på 50 kr pr lampe. For børn er workshoppen gratis, så hvis man f.eks. deltager som mor-og-datter, vil den byggede LED lampe være gratis.

16:00 Micro:bit workshop Kim
16:00 FreeCAD-workshop del 2 Michael Knudsen

Se beskrivelse ovenfor (kl. 11:00).

17:00
18:00 Steg, bagte kartofler og salat med hjemmelavet dressing.
19:00
20:00
21:00 Baren er åben – hygge i Pejsestuen.

Søndag

Tidspunkt Beskrivelse
8:15-9:15 Morgenbuffet: Hjemmebagte økologiske rundstykker, med diverse pålæg (ost & kødpålæg m.m.). Hjemmelavet æblejuice, Kaffe & Te.
10:00-12:00
12:30 Lækre kødfyldte pølser, grillet over bålet. Hjemmebagt brød og salat.
14:00 Vi pakker lejren sammen umiddelbart efter middagsmaden og vi sætter stor pris på hvis du vil give en hånd med.